VIOS terug op aarde na nederlaag tegen Zandpol

Zandpol

Geert Brenders
Apyah Abrahams
Geert Brenders

ZANDPOL – Na zeven overwinningen op rij moest VIOS aantreden in een midweekse wedstrijd. Met een volledig fitte selectie werd er afgereisd naar Zandpol. Bij Zandpol ontbrak topscorer Stefan Knuppe wegens darmklachten, ook de eerste doelman moest wegens een scheurtje in de ellepijp verstek laten gaan en werd vervangen door de 49 jarige Egbert Jonker. Deze doelman, zo bleek later, zou de uitblinker aan Zandpol kant worden. Scheidsrechter deze avond was de heer Sikkema uit Gieten. Trainer Piening had zijn ploeg vooraf gewaarschuwd voor de fysieke kracht van Zandpol en had  opdracht gegeven om via goed positiespel uit de duels te blijven.

Vanaf de eerste minuut was duidelijk dat Zandpol alle ballen naar voren ramde op de twee snelle spitsen Geert Brenders en Apyah Abrahams. Juist deze twee zouden een cruciale rol spelen deze avond. Keer op keer liepen ze op elke diepe bal en in de 8e minuut was het Abrahams die aan de bewaking van Gijs Loof was ontsnapt. Oog in oog met doelman Stefan Warmolts was het de sluitpost van VIOS die met zijn voeten redding kon brengen. Nog geen twee minuten later claimde heel VIOS een strafschop toen een voorzet van Jarno van Dalen door een verdediger met de hand in de zestien werd weggeslagen, maar Sikkema was niet 100 % zeker van zijn zaak en liet onterecht doorspelen. VIOS ging mee in het spel van Zandpol door veel te snel de diepe bal te spelen. Keer op keer werd het middenveld overgeslagen en door onnodig veel balverlies in de opbouw had Zandpol weinig problemen met de nummer drie van de ranglijst.

De grootste kans voor VIOS ontstond in de 29e minuut toen de weer prima spelende Guus Kok spits Jeroen Schepers wegstuurde,  maar helaas wist de blonde spits deze kans niet verzilveren. In de 35e minuut kwam Zandpol op voorsprong toen rechtermiddenvelder Thom Hilbrands te zacht terug speelde en hiermee vrije doortocht verleende aan Geert Brenners die koelbloedig voor de 1-0 tekende. VIOS was nog steeds niet wakker en in de 42e minuut kwam het op een 2-0 achterstand toen de technisch behendige Apyah Abrahams de verdediging uitspeelde en met een fantastische uithaal doel trof in de verste kruising.

Dit betekende een geweldige domper voor de rood-zwarte brigade uit Oosterhesselen en met deze tussenstand werd de kleedkamers opgezocht. In de rust werden er over en weer verwijten naar elkaar gemaakt. Piening besloot om in te grijpen en gaf aan dat de oorzaak van deze slechte eerste helft vooral in het tactische gedeelte moest worden gezocht. Als er vooraf in de wedstrijdbespreking wordt aangegeven om vooral via het middenveld te spelen en dit wordt niet opgevolgd dan krijg je problemen tegen een ploeg als Zandpol. Piening besloot om Thom Hilbrands te wisselen en bracht met Calvin Meijer op rechtsbuiten meer snelheid.

Na de thee
Vanaf de eerste minuut na rust was het VIOS die het doel van Egbert Jonker onder vuur nam. Eerst moest Jonker redding brengen op een kopbal van Guus Kok en ook Meijer zag zijn inzet gekeerd worden door de 49 jarige doelman. Zandpol kwam na ruim een uur spelen onverwachts en enigszins geflatteerd op 3-0. Thijs Unij onderschepte een diepe bal met zijn hand wat een vrije trap voor Zandpol net buiten de 16 opleverde. De vrije trap werd niet goed verwerkt door doelman Warmolts en het was wederom Brenders die er als de kippen bij was om de losgelaten bal te promoveren tot doelpunt.

Nu werd het wel een bijna onmogelijke opgave voor de mannen uit Oosterhesselen om nog minimaal een punt aan dit duel over te houden. Een ware stormloop ontstond op het doel van Jonkers en het was in de 70e minuut David van den Brug die met een prima voorzet de geheel vrijstaande Schepers vond. Vrij voor Jonker schoot hij op het lichaam van de keeper in plaats van de bal keurig in de hoek te deponeren. Piening bracht Jesper Mug voor Jarno van Dalen. Deze Mug zag niet veel later een kopgoal afgekeurd worden wegens buitenspel en ook Meijer zag zijn goal niet geteld worden om dat hij met zijn hand de bal over de lijn duwde. Piening ging alles of niets spelen en bracht Job Westerhof voor David van den Brug. Broer Dion werd naar het front gestuurd om daar voor gevaar te zorgen in de lucht.

Schepers had nogmaals de vuisten van Jonker getest toen deze de hard ingeschoten bal uit zijn doel ranselde. Wat VIOS ook probeerde steeds stond Jonker op de goede plaats of de inzetten verdwenen rakelings naast of over het doel. In de 87e minuut wist VIOS eindelijk te scoren toen de verder onzichtbare Rick Kingma voor de 3-1 tekende. Dezelfde Kingma herhaalde dit kunststukje zes minuten later toen hij aan het einde van een uitstekende aanval uit de draai voor de 3-2 zorgde. De grensrechter vlagde voor buitenspel maar nadat Sikkema een bezoek had gebracht aan de assistent besloot hij het doelpunt toch goed te keuren. Helaas kwamen deze beide treffers te laat en blies scheidsrechter Sikkema na 98 enerverende minuten voor het laatst op zijn fluit.

Conclusie
Als je als ploeg niet scherp en geconcentreerd aan een wedstrijd begint dan loop je achter de feiten aan en dat is wat VIOS deze avond is overkomen. Op basis van de tweede helft had VIOS zeker een punt en misschien wel drie punten verdiend. Gezien het feit dat Gasselternijveen heeft gewonnen van SVBC klimt deze ploeg naar de derde plek op de ranglijst en zakt VIOS een plaatsje naar plek vier. Het gat met de nummer twee De Treffer”16 blijft hierdoor zes punten. Zondag wacht wederom een zware uitwedstrijd als de Lindeboom brigade het opneemt tegen EEC uit Ees. De thuiswedstrijd ging ondanks een gigantisch veldoverwicht en een tiental uitstekende kansen jammerlijk met 3-0 verloren. Wil VIOS in de resterende zes wedstrijden nog een rol van betekenis spelen dan zal er hoe dan ook gewonnen moeten worden door de mannen van trainer/coach Johan Piening.