Wedstrijdverslagen

Historische dag, na 30 jaar speelt VIOS weer nacompetitie

VIOS (O)
3-2
Zandpol

zondag 20 mei 2018

Thuis

Rick Kingma
David van den Brug
Gijs Loof

Uit

Stefan Knuppe
Casper Jordan

Wedstrijdsponsor

OOSTERHESSELEN – Vandaag moest er op een zonovergoten sportpark aan de Burgemeester de Kockstraat aangetreden worden tegen Zandpol. Voor de ploeg van trainer/speler Stefan Knuppe stond er niets meer op het spel, zij hadden twee weken terug al de tweede periode gewonnen. Voor trainer /coach Johan Piening van VIOS daarentegen was er nog wel een prijs te halen, namelijk de derde periode waarin de ploeg samen met kampioen KSC de leiding heeft met 15 uit 5. Aangezien KSC niet meer meedoet voor deze periode was het zaak om minimaal een punt aan dit thuisduel over te houden omdat de twee achtervolgers, te weten Gasselternijveen en SVBC, allebei op een achterstand van zes punten stonden. Ook de tweede plaats in de competitiestand is belangrijk, want de hoogst eindigende ploeg met een periodetitel speelt op 10 juni maar 1 wedstrijd om promotie. Alle reden dus voor VIOS om te winnen om zodoende de huidige tweede plek in handen te houden en tevens de derde periodetitel te veroveren.

Scheidsrechter deze middag was de heer Hassing uit Veendam en nadat pupil van de week Thijn Wolbers feilloos had gescoord kon de wedstrijd van start gaan voor plus minus 100 toeschouwers. Na twee minuten had VIOS alle spanning al van zich af kunnen spelen toen rechtermiddenvelder Jarno van Dalen met een dieptepass spits Jeroen Schepers vrij voor doelman Egbert Jonker zette. Schepers nam de bal keurig aan alleen de afronding ontbrak want zijn inzet verdween voorlangs over de achterlijn. Dit was het eerste wapenfeit aan VIOS zijde.

In de 9e minuut ging het voor de eerste keer achterin bij VIOS mis. Keeper Stefan Warmolts speelde een bal keurig in op de geheel vrijstaande Geert Sieders, doch die vergat de bal aan te nemen en Zandpol nam razendsnel over en zette met een steekbal Knuppe vrij voor de VIOS doelman. Dit soort kansen moet je deze speler niet geven, want dan betekent het bijna zeker dat hij scoort, hetgeen hij nu dus ook deed en zo voor de 0-1 zorgde. Het was al weer zijn 25e doelpunt dit seizoen en hij blijft een geweldig fenomeen, die er elk seizoen weer tussen de 25 en 30 inschopt en daarmee van grote waarde is voor zijn ploeg.

VIOS was door deze treffer duidelijk aangeslagen. Het balbezit was voor de mannen uit Oosterhesselen, maar zodra er balverlies werd geleden was het alle hens aan dek om Stefan Knuppe en de snelle Geert Brenders uit te schakelen om zo erger onheil te voorkomen. Dion Westerhof en Geert Sieders hadden deze taak toebedeeld gekregen en hadden hun handen vol aan hun directe tegenstanders. Na een kwartier was het wederom Schepers die oog in oog met Jonker faalde door de bal op het lichaam van de 47 jarige sluitpost te schieten. Vijf minuten later was het aanvoerder Rick Kingma die met een prima voorzet het hoofd van Jarno van Dalen vond, maar hij kon net niet voldoende richting aan de bal geven om doeltreffend te zijn.

In de 21e minuut wist Zandpol de score uit te bouwen naar 2-0. Knuppe was Westerhof te slim af en diens voorzet werd door van Dalen half gemist waardoor Casper Jordan zich niet bedacht en de bal ineens vanaf rand zestien op zijn slof nam en de verbouwereerde Warmolts schitterend passeerde met een volley. Dit was niet waar VIOS vooraf op gerekend had en dus moest er aan een enorme inhaalrace worden begonnen om toch nog drie punten en daarmee de periodetitel te winnen en de tweede plaats in handen te houden. Het leek wel of de ploeg deze tegentreffer nodig had want ineens ging het voetballen zoals de ploeg goed kan.

Via verzorgd posititiespel en voetbal via de flanken werd het doel van Zandpol onder vuur genomen. In de 29e minuut viel de aansluitingstreffer. Het was Kingma die op 25 meter recht voor het doel een vrije trap mocht nemen en via de muur schoot hij de bal hard binnen voor de 1-2. Vlak voor de pauze kwam VIOS weer op gelijke hoogte toen van Dalen, wederom met een sublieme pass, iemand vrij voor Jonker zette. Ditmaal was het David van den Brug en hij faalde niet en schoot onberispelijk de 2-2 tegen de touwen. Met deze stand werd er gerust en kon je een speld horen vallen in de kleedkamer van VIOS. Piening schudde zijn ploeg wakker door op te merken dat er nog 45 minuten te spelen zijn en dat er nog niets is verloren. 1 punt is genoeg voor de periode en drie zijn er nodig om tweede te blijven op de ranglijst, dus nog geen man over boord.

Zonder wijzigen gingen beide ploegen weer het veld op om aan de tweede helft te beginnen. VIOS was de gehele tweede helft de bovenliggende partij maar wist maar geen bres in de hechte defensie, onder aanvoering van Mario Klaassen, van Zandpol te slaan. Wat de rood-zwarte brigade ook probeerde steeds zat er een voet of een been tussen en ook keeper Jonker stond een paar keer op de goede plek. Piening besloot in de 70e minuut om de tegenvallende Calvin Meijer van het veld te halen te faveure van Guus Kok die op de rechtsbuitenpositie kwam te spelen. Ook Jesper Mug mocht het veld verlaten en voor hem in de plaats kwam Thom Hilbrands.

Steeds was het VIOS wat balbezit had en Zandpol kwam niet meer van eigen helft en werd constant onder druk gezet. Alleen als Klaassen de bal lukraak maar weer eens naar voren schoot moest VIOS attent zijn maar Westerhof en Sieders hadden samen met libero Thijs Unij geen problemen meer met de beide voorwaartsen van Zandpol. De tijd verstreek en de blessuretijd was al ingegaan toen de ingevallen Guus Kok, die met zijnĀ  linker, de bal vanaf rechts in het strafschop gebied gooide. Het was de mee op gekomen linksback Gijs Loof die met een uiterste krachtsinspanning zijn voet nog net tegen de bal kon krijgen en tot verbazing van de vele toeschouwers verdween de bal in de kruising langs de aan de grond genagelde Jonker. Loof werd na dit doelpunt bedolven onder zijn medespelers en ook in de dug out van VIOS was de opluchting groot na deze treffer.

Piening besloot de met krampverschijnselen kampende Jeroen Schepers te vervangen door Roy Kooijmans die de spitspositie overnam. Kooijmans werd direct gevaarlijk toen hij uit de draai rakelings langs de kruising schoot. Dit was de laatste mogelijkheid in deze wedstrijd en Hassing besloot na 95 enerverende minuten een einde aan deze wedstrijd te maken.

De blijdschap en opluchting was na afloop enorm. Alle toeschouwers doken de kantine in om de afloop van de wedstrijd Sparta tegen FC Emmen te kunnen zien. FC Emmen bestuursvoorzitter Ronald Lubbers is tevens speler van het derde van VIOS en dus was het dubbel feest toen bleek dat Emmen voor het eerst in 33 jaar uit mag komen op eredivisie niveau. VIOS hoopt na 30 jaar eindelijk weer eens succes te hebben om door te stoten naar de vierde klasse. Het zou een mooi moment zijn om het 100 jarig bestaan van de club en het afscheid van trainer/coach Johan Piening op te luisteren met een promotie.

Volgende week gaat VIOS voor zijn laatste competitiewedstrijd op bezoek bij JVV en zal er gewonnen moeten worden om de tweede plaats definitief veilig te stellen. De wedstrijd in Jipsingbourtange begint om 14.00 uur.

Sponsoren