Wedstrijdverslagen

Invallers zetten VIOS op het juiste spoor tegen Buinen

Buinen
0-2
VIOS (O)

zondag 11 maart 2018

Thuis

Uit

Rick Kingma
Jesper Mug

Wedstrijdsponsor

Buinen – Na een korte winteronderbreking moesten de mannen van trainer/coach Johan Piening aantreden tegen laagvlieger Buinen. De thuiswedstrijd werd met 7-1 ruimschoots gewonnen met aan VIOS zijde een uitblinkende Calvin Meijer die na de rust binnen een kwartier vier keer trefzeker was. De ploeg van trainer /coach Lucas Kamies kent een moeilijk seizoen tot dusverre en staat samen met streekgenoot GKC en JVV op een gedeelde laatste plaats met een schamel totaal van vier punten.

Piening kon niet beschikken over de geblesseerde Job Westerhof en de in de winterstop om studie reden gestopte spelers Tristan Nijenbanning en Michael van der Felz. Met Gijs Loof, Jesper Mug en Jeroen Schepers op de bank blies scheidsrechter Molema om exact twee uur voor de eerste keer op zijn fluit.

Vanaf het begin werd al snel duidelijk dat van goed combinatiespel op het hobbelige veld geen sprake kon zijn. De bal stuitte werkelijk alle kanten op wat het spel aan VIOS zijde niet ten goede kwam. Ook in de passing en balaanname was VIOS veel te slordig en kon de ploeg de bal nauwelijks drie seconden in eigen bezit houden . Zodoende was er de eerste helft sprake van weinig hoogtepunten aan de kant van de rood-zwarte brigade uit Oosterhesselen.

Buinen kreeg de eerste grote kans toen de spits keeper Warmolts bijna in de korte hoek verraste maar met een katachtige reflex wist de ervaren doelman erger te voorkomen. Na een kwartier kreeg VIOS de eerste kans toen Guus Kok, uit een door Rick Kingma genomen hoekschop, bijna succes had maar zijn inzet werd gesmoord door de laatste man van Buinen. Nog geen minuut later had de uitblinker van de thuiswedstrijd Calvin Meijer de 0-1 voor het inkoppen. Uit een prima aanval over de linkerkant via van der Brug en Kok was het laatst genoemde die met een afgemeten  voorzet de geheel vrijstaande Meijer vond doch diens kopbal werd met een katachtige redding door keeper Don Veninga gekeerd. Zodoende bleef het bij 0-0 en bleef het aan VIOS zijde rommelig mede een gevolg van concentratiegebrek en het slechte veld.

Buinen zakte massaal terug op eigen helft en bleef loeren op een fout aan VIOS zijde zonder zelf tot grote kansen te komen. Na een zware tackle vlak voor de rust op Thijs Unij sloeg even de vlam in de pan maar scheidsrechter Molema wist het brandje vakkundig te blussen. Na 45 troosteloze minuten waarbij de 50 aanwezige toeschouwers snel de warme kantine opzochten floot Molema voor de thee. Piening haalde in de rust de aangeslagen Unij van het veld en bracht Jesper Mug voor hem in de plaats. Iedereen was het wel met elkaar eens dat deze eerste helft niets met voetbal had te maken en dat het ondanks het slechte veld een stuk beter moest in vooral de passing en de balaanname.

Vanaf de aftrap was het net als in de eerste helft Buinen dat afwachtte en VIOS het spel liet dicteren. De eerste grote kans in deze tweede helft was dan ook voor VIOS toen Rick Kingma in de zestien zichzelf vrij kapte en de bal op de lat schoot waarbij de rebound door Meijer tegen de touwen werd geschoten, maar helaas stond hij buitenspel en dus werd deze treffer terecht afgekeurd. Na een uur spelen besloot Piening tot een dubbele wissel. Jarno van Dalen en Guus Kok werden naar de kant gehaald en voor hun in de plaats kwamen Jeroen Schepers en Gijs Loof. Deze wissels zorgeden voor het gewenste effect. Nu kon VIOS ook via de fysiek sterke Schepers door de lucht gaan spelen en met de diepgang van Loof de verdediging van Buinen nog meer onder druk zetten. Eerst was het nog even billenknijpen aan de ander kant toen doelman Warmolts de bal pardoes in de voeten van een Buiner aanvaller schoof waarbij deze vanaf een meter of dertig probeerde de bal in het verlaten doel te deponeren maar tot opluchting van de VIOS aanhang verdween de bal langs de goede kant van de paal over de achterlijn.

In de 68e minuut werd de wedstrijd dan toch opengebroken. Het was Loof die met een diepe bal Meijer op de linkerflank wegstuurde en ondanks het vlagsignaal voor buitenspel liet Molema terecht doorspelen en wist Meijer met een prima voorzet de geheel vrijstaande Kingma te vinden, die voor de bevrijdende 0-1 zorgde. De grens bleef maar met zijn vlag zwaaien maar Molema weigerde de grens te woord te staan aangezien hij zelf in een uitstekende positie stond om de hele situatie te kunnen beoordelen. Trainer Kamies besloot door deze treffer om een middenvelder te wisselen voor een aanvaller wat VIOS de mogelijkheid bood om vooral via de snelle Meijer te counteren.

In de 77e minuut was het Meijer die nogmaals van zich deed spreken toen zijn kopbal wederom werd gekeerd maar nu was het Kingma die de bal rakelings uit de rebound overschoot. VIOS bleef het spel bepalen en de 0-2 was een kwestie van tijd. Buinen was niet bij machte om de verdediging onder leiding van Roy Kooijmans te verontrustten. In de 82e minuut was het voorstopper Dion Westerhof die op het middenveld een duel won van zijn directe tegenstander en de bal inleverde bij Jesper Mug die op zijn beurt Jeroen Schepers vond en hij zette met een prima pass de doorgelopen Mug vrij voor de keeper. Mug omspeelde beheerst de doelman en kon zo vrij eenvoudig de bal in het lege doel deponeren en voor de bevrijdende 0-2 tekenen.

Zonder verdere hoogtepunten in het restant van deze wedstrijd floot de goed leidende heer Molema na 92 minuten voor het einde van deze wedstrijd.

Conclusie: De supporters die deze middag het WK schaatsen op de buis boven deze wedstrijd hadden verkozen, hebben gelijk gekregen. Het spektakel vond plaats op de 10.000 meter in Amsterdam en niet op het sportpark te Buinen. Kamies en Piening, beiden overigens opgegroeid in Valthermond, waren het met elkaar eens dat van goed voetbal op dit veld geen sprake kon zijn. Uiteindelijk was VIOS de terechte winnaar omdat het meer kansen gecreëerd heeft dan Buinen. Volgende week komt GKC op bezoek en is het zaak om opnieuw drie punten aan het totaal toe toevoegen.

 

Sponsoren