Wedstrijdverslagen

VIOS bekroont 100-jarig jubileum met promotie naar de vierde klasse!

VIOS (O)
4-2
Uffelte

zondag 10 juni 2018

Thuis

David van den Brug (pen.)
Rick Kingma
Jeroen Schepers
Guus Kok

Uit

Rick van Eeks
Danny Boverhof

Wedstrijdsponsor

OOSTERHESSELEN – Eindelijk was het dan zo ver. Na 11 jaar kreeg VIOS weer de mogelijkheid om naar de vierde klasse te promoveren. De gehele selectie was vorige week afgereisd naar Uffelte om daar met eigen ogen te aanschouwen welke opponent deze zondag de tegenstander zou zijn. Na een enerverend duel was het Uffelte dat het, een klasse hoger spelende, Zwartemeerse Boys met 4-3 uitschakelde. Met drie bussen vol supporters werd er koers gezet richting het sportpark aan de Burgemeester de Kockstraat te Oosterhesselen. Alles was door de vrijwilligers en bestuur van VIOS uit de kast gehaald om er een onvergetelijke dag van te maken. Er was een extra tent op veld twee geplaatst waar de consumpties in grote getale in dorstige kelen konden verdwijnen. Ook hadden beide supportersgroepen gezorgd voor kleurrijke fakkels, sirene’ en spandoeken.

De wedstrijd van vandaag betekende de laatste officiële wedstrijd van aanvoerder Rick Kingma en doelman Stefan Warmolts. Ook voor trainer/coach Johan Piening was het na vijf jaar zijn laatste klus voor de rood-zwarte brigade. Alle ingrediënten voor een spektakelstuk waren dus aanwezig. Ongeveer 650 toeschouwers vanuit de hele regio en uit Uffelte hadden de weg  gevonden naar het sportpark. Piening kon helaas geen beroep doen op de, in de jubileumwedstrijd aan een hamstring geblesseerd geraakte, Jarno van Dalen, ook zijn zwager Job Westerhof was geblesseerd aan zijn voet toch namen beide spelers plaats op de bank naast de fitte Roy Kooijmans, die overigens heeft aangegeven om volgend seizoen opnieuw de keepers handschoenen weer aan te trekken om de stoppende Warmolts te vervangen, Thom Hilbrands en de van de JO- 19 opgeroepen Harold Zwaan.

De wedstrijd van vandaag stond onder leiding de heer Lubberts met als neutrale assistenten de heren Bos en Hoorn. Met ieder een jeugdspeler aan de hand betraden beide ploegen onder luid applaus het veld. Nadat stadionspeaker Ronald Dozeman de spelers van beide teams had voorgesteld en de rookwolken van de ontstoken fakkels waren verdwenen kon om even na twee uur de wedstrijd beginnen. In de tweede minuut ontstond al het eerste gevaar voor doelman Stefan Warmolts toen de groenwitte brigade onder leiding van trainer Aaldert Hindriks aan de zijkant van de zestien meter een vrije trap mocht nemen. De indraaiende bal verdween, zonder dat iemand het speeltuig beroerde, ruim langs het doel van VIOS. VIOS dat nerveus aan de wedstrijd begon, enkele spelers hadden in de morgen nog overgegeven van de spanning, nam al snel het initiatief over. In de 9e minuut was het aanvoerder en topscorer Rick Kingma die uit een kort genomen hoekschop een eerste waarschuwing gaf door rakelings over te schieten.

In de 11e minuut was het wederom Kingma die bij een schotpoging uitgleed en onbedoeld de geheel vrij staande spits Jeroen Schepers een niet te missen kans bood op de openingstreffer maar doelman Roy Hindriks wist met een katachtige reflex redding te brengen. De toon was wat VIOS betreft gezet en het veldspel ging er steeds beter uitzien. In de 13e minuut was het opnieuw Kingma die uit een hoekschop in balbezit kwam. De aanvaller kapte zijn directe tegenstander uit en werd daarbij onreglementair gestopt waarop scheidsrechter Lubberts niets anders kon doen dan naar de stip te wijzen. Normaliter neemt Kingma deze klussen zelf voor zijn rekening, maar de linkerspits had de laatste twee strafschoppen gemist en liet deze keer zijn beurt voorbij gaan. Het was rechtermiddenvelder David van den Brug die de verantwoording op zich nam en uiterst koelbloedig schoot hij de bal in de rechterbenedenhoek. Deze 1-0 was net wat de jonge ploeg van Johan Piening nodig had en verdween de nervositeit uit het spel.

In de 16e minuut kwam VIOS via een schitterende goal op 2-0. Doelman Warmolts vond met een verre uittrap de op links uitgeweken Calvin Meijer die bal direct doodlegde en met een fenomenale pass met buitenkant rechts Kingma de diepte instuurde en de aanvoerder liet de weifelende doelman Hendriks volstrekt kansloos met een schuiver in de verre hoek. Een schoonheid van een doelpunt derhalve en een verdiende tussenstand op dat moment. Uffelte kon alleen gevaarlijk worden door uit standaardsituaties de bal scherp voor de goal te brengen. Linkerspits Rik Wever, die vorige week met drie doelpunten persoonlijk verantwoordelijk was voor de overwinning, lag nu volledig aan banden bij uitblinker Gijs Loof. De linksback speelde een dijk van een wedstrijd en bracht ook aanvallend de nodige impulsen.

Clubtopscorer Danny Boverhof werd door Dion Westerhof geen centimeter ruimte gegeven dus ook daar had de VIOS defensie niets van te duchten. Na een half uur mocht VIOS aan de linkerkant een hoekschop nemen en de indraaiende bal van Jesper Mug passeerde geheel de doellijn maar noch scheidsrechter Lubberts en zijn assistent hadden dit waargenomen, dus bleef het bij 2-0. In de 38e minuut produceerde Uffelte toch de aansluitingstreffer. Opnieuw ging er een vrije trap aan vooraf waarbij de bal vanaf de zijkant in de doelmond werd gepompt waarbij de aanvoerder van Uffelte even aan de aandacht van directe tegenstander Guus Kok was ontsnapt en het laatste zetje gaf en zo de wedstrijd weer spannend maakte.  In de 43e minuut was VIOS nog dicht bij de 3-1 toen een vrije trap van Westerhof op het hoofd werd gelegd van Schepers die op zijn beurt Kingma vond die net niet  voldoende zijn voet tegen de bal kon zetten zodat er via een verdediger nog een hoekschop werd verkregen.

Deze hoekschop werd door een verdediger van Uffelte bijna in eigen doel geschoten  maar verdween tot opluchting van de Uffelte aanhang net over de deklat. Tot aan de rust bleef bij deze verdiende voorsprong en gingen de mannen aan de thee. In de rust werd door Piening aangegeven dat er niet zoveel onnodige vrije trappen moesten worden weggegeven omdat daar het grootste gevaar uit ontstond. Er werd ook op gehamerd om geconcentreerd en met een hoog tempo te blijven spelen waardoor er vanzelf ruimte zou ontstaan. Even leek het erop dat Jeroen Schepers wegens duizeligheid in de kleedkamer achter moest blijven maar na het nuttigen van een blok mars ging het weer met de blonde spits en betrad VIOS zonder wijzigingen het veld. Waar iedereen verwachtte dat bij Uffelte de vlak voor rust geblesseerd geraakte Rik Wever niet meer terug zou keren was het de nummer tien die het veld moest ruimen. Beide ploegen betraden wederom onder luid applaus het veld en de beide supportersgroepen creëerden een geweldige sfeer wat zelden vertoond is bij een duel aan de Burgemeester de Kockstraat te Oosterhesselen waarvoor een groot compliment.

De tweede helft was minder wat betreft het niveau dan de eerste helft. VIOS controleerde de wedstrijd zonder echt in de problemen te komen en hield Uffelte ver weg van doelman Warmolts. In de 75e minuut besloot Piening om voor de eerste keer te wisselen en bracht voor de met krampverschijnselen kampende Jesper Mug Thom Hilbrands in het veld. De wedstrijd liep naar het einde en het lukte Uffelte maar niet om door de ijzersterke defensie van VIOS onder leiding van libero Thijs Unij te breken. In de 81e minuut mocht VIOS net buiten de zestien een vrije trap nemen omdat doelman Hendriks met de bal in de hand buiten het strafschop gebied liep wat hem overigens in de eerste helft ook al was overkomen. Lubberts was gedecideerd en gaf dus terecht een vrije bal. Kingma en Schepers namen plaats achter de bal en na een kort tikje breed van Kingma besloot Schepers in plaats van te schieten het strafschopgebied in te dribbelen om daarna vanaf een meter of dertien te schieten waarbij de bal lichtelijk van richting werd veranderd hiermee op slag doelman Hendriks volstrekt kansloos latend.

Deze 3-1 liet het sportpark ontploffen en het hele elftal dook bij de cornervlag over de blonde spits heen. Nog geen twee minuten later was het opnieuw raak en werd de wedstrijd definitief beslist in het voordeel van VIOS. Het was Schepers die met een halve spagaat de bal onderschepte en met een uiterste krachtsinspanning de bal bij van den Brug wist te krijgen. Van den Brug bediende met een bal binnendoor de snelle Calvin Meijer die met een afgemeten voorzet het hoofd van de kleinste man op het veld Guus Kok vond die foutloos binnenkopte en voor de 4-1 zorgde.  Schepers en van den Brug moesten hierop het veld verlaten en werden vervangen door Roy Kooijmans en Harold Zwaan.

VIOS moest in de 89e minuut nog een tegentreffer toestaan toen Boverhof toch een keer ontsnapte aan de aandacht en met een schuiver in de verre hoek doelman Warmolts kansloos liet. De aanhang uit Uffelte veerde noch een keer op maar de tijd was tekort om nog voor de aansluitingstreffer te zorgen en na 95 enerverende minuten in een prachtige ambiance floot scheidsrechter Lubberts, die overigens prima floot, voor het einde en was het vierdeklasserschap voor VIOS een feit. De selectie plus technische staf vloog naar de middenstip waar het werd bedolven onder een wolk van confetti.

Beide supportersgroepen waren het er na afloop over eens dat VIOS de terechte winnaar was van dit duel en beide groepen vierden na afloop samen feest en dit was het beste voorbeeld van hoe men met elkaar om gaat. De voorzitter reikte de bloemen, die eigenlijk voor zijn eigen ploeg bestemd waren, uit aan de selectie en technische staf van VIOS. Deze geste werd uitermate op prijs gesteld door iedereen. Nadat de spelersgroep op de oplegger van Luc Luchies een rondrit door het dorp had gemaakt namen trainer Johan Piening en de voorzitter van Uffelte het woord. Piening bedankte zijn leiders en grensrechters voor hun inzet tijdens de afgelopen vijf jaar, ook bedankte hij het bestuur voor het gestelde vertrouwen in de afgelopen periode en wenste de club veel succes in de vierde klasse. De voorzitter van Uffelte nam daarna het woord en complimenteerde zij selectie voor de geleverde prestatie en gaf ook zijn supporters een groot compliment voor de fantastische ondersteuning van zijn ploeg. Niet veel later verliet de Uffelte aanhang onder luid applaus van het VIOS publiek het veld en werd er nog lang feest gevierd op het sportpark en bij hoofdsponsor Lunchroom de Lindeboom.

Volgende verslag

Sponsoren