Wedstrijdverslagen

VIOS heeft derde periode voor het grijpen

Barger - Compascuum
0-1
VIOS (O)

zondag 13 mei 2018

Thuis

Uit

Calvin Meijer

Wedstrijdsponsor

BARGER – COMPASCUUM – Vandaag stond voor VIOS de lastige uitwedstrijd tegen SVBC uit Barger – Compascuum op het programma. Met een compleet fitte selectie kon er worden aangetreden tegen de oranjehemden van trainer Puck Horstman. In de derde periode leidt VIOS de dans samen met kampioen KSC, die niet meer mee doet voor deze periode. Beide ploegen behaalden de volle winst met 12 uit 4. SVBC zit op het vinkentouw met 9 uit 4 en zou bij winst dus naast de ploeg van Johan Piening kunnen komen. Het was dus zaak om te winnen om zodoende de tegenstander van vandaag op een achterstand van zes punten te zetten en daarmee bijna zeker deze derde periode voor zich te beslissen. Piening had ervoor gekozen om in een 1:3:4:3 formatie te starten, maar waar SVBC in de uitwedstrijd nog met twee spitsen aantrad, begon de ploeg nu met Robin Hartman in de spits en op links met Berry Hummel en op rechts met Davey Geerts. Bij een temperatuur van 26 graden en een enorm drukkende warmte werd er door de inval scheidsrechter van dienst de heer Hanning uit Vriescheloo om even na tweeën voor de eerste keer op de fluit geblazen.

Vanaf de aftrap was het VIOS dat zoals gebruikelijk direct het initiatief naar zich toetrok en binnen drie minuten al op voorsprong had moeten komen. Het was de aalvlugge Calvin Meijer, die door het hart van de verdediging sneed maar oog in oog met de 47 jarige doelman Gerard Holscher wist laatst genoemde nog net de bal tot hoekschop te verwerken. Het was één richtingsverkeer op het doel van Holscher en in de 13e minuut was het Gijs Loof die met zijn befaamde en beruchte ingooi aanvoerder Rick Kingma bereikte. Kingma schoot de bal na zijn balaanname rakelings over de deklat. Binnen het kwartier had het dus zomaar 0-2 kunnen en misschien wel moeten staan. Na ruim een kwartier brak SVBC over de linkerkant uit waarbij libero Thijs Unij aan de noodrem trok wat hem op een gele kaart kwam te staan. De vrije trap verdween ver voorbij het doel van de werkloos toekijkende doelman Stefan Warmolts van VIOS. Deze vrije trap was illustratief voor het spel van de oranje-zwarte brigade uit Barger – Compascuum. De aanvallers van SVBC lagen volledig aan banden bij Geert Sieders, Dion Westerhof en Gijs Loof. In de 26e minuut ontstond de grootste kans voor VIOS. Het was Jeroen Schepers,die even daarvoor aan de zijlijn aan een kapotte teennagel was behandeld, die na een fysiek duel in balbezit bleef een met zijn voorzet vanaf de achterlijn Guus Kok vrij voor Holscher zette.

Waar de jongeling de laatste weken uiterst koelbloedig de ene naar de andere goal scoort faalde hij nu oog in oog met de SBVC doelman, door de bal recht op zijn lichaam te schieten. In de 38e minuut opnieuw een grote kans voor VIOS. Het was Dion Westerhof die met een vrije bal vanaf eigen helft de mee opgekomen Loof vond die op zijn beurt een prima voorzet afleverde bij Kingma. Kingma controleerde de bal en schoot snoeihard op de deklat wat gemiste kans nummer vier betekende. De ploeg uit Oosterhesselen had de wedstrijd al definitief naar zich toe kunnen trekken maar liet SVBC nog in leven en met de brilstand zochten beide ploegen de kleedkamers op.

In de rust heerste er ongeloof over het niet benutten van de kansen. De ervaren keeper Warmolts wees erop dat het geen zin had om op elkaar af te geven en dat als er op dezelfde wijze als in de eerste helft gespeeld zou worden er ook nog genoeg kansen zouden komen. Trainer/coach Johan Piening had hier weinig aan te toe te voegen en zonder wissels betraden beide ploegen het veld voor de tweede helft. Inmiddels was er een briesje opgestoken en dit zorgde voor enige verkoeling bij beide partijen. In de verte ontstonden de eerste onweersbuien en het was maar de vraag of de wedstrijd zonder onderbreking uitgespeeld kon worden. Gelukkig bleven de buien weg en was het wederom VIOS dat het balbezit mocht hebben van SVBC.

De tweede helft kende de eerste 25 minuten weinig hoogtepunten. VIOS had de wedstrijd onder controle zonder 100% scoringskansen te creëren en SVBC was niet bij machte om door de hechte defensie van de bezoekers te breken. Piening besloot om Kingma en Meijer van flank te laten wisselen en zowaar kwamen er weer kansen. Het was Kingma die vanaf de rechterflank de zestien in dook en daarbij onreglementair werd gestopt.  Scheidsrechter Hanning was onverbiddelijk en wees direct naar de stip. Keeper Holscher wond zich dusdanig op dat hem de gele prent werd voorgehouden. Intussen had Kingma zelf plaats genomen achter de bal en waar hij vorig seizoen tien uit tien scoorde miste hij nu de eerste strafschop van dit seizoen door de bal rakelings langs de verkeerde kant van de paal te schieten. Of het komt door de druk van het moeten winnen zal niemand weten, feit is wel dat het nog steeds 0-0 stond waar een 0-4 tussenstand ook reëel zou zijn geweest. Even was de ploeg uit Oosterhesselen van slag door deze gemiste kans om op voorsprong te komen.

VIOS bleef het doel van SVBC bestoken en in de 75e minuut kwam dan ook de bevrijdende treffer. Het was Guus Kok die met een splijtende pass door het hart van de SVBC verdediging Calvin Meijer alleen voor doelman Holscher zette. De pas 17 – jarige Meijer rondde deze kans met buitenkant rechts uiterst koelbloedig af. De jonge speler werd hierna bedolven onder medespelers en coach Piening die vanaf de bank het veld in was gerend om deze treffer uitbundig met zijn ploeg te vieren. Na deze tegentreffer besloot Puck Horstman tot een paar wissels en hij stuurde aanvoerder Leroy Vink naar het front en ging achterin één op één spelen wat VIOS de ruimte bood om te counteren.

Piening die even voor de goal al Jesper van Dalen had gebracht voor Jesper Mug besloot om zijn laatste twee wisselmogelijkheden te gebruiken. Voor Jeroen Schepers kwam Roy Kooijmans in het veld en ook de uitgebluste Calvin Meijer moest het veld ruimen voor Job Westerhof die als taak meekreeg om Leroy Vink uit te schakelen. VIOS hield stand onder de druk van SVBC en het was de ingevallen Kooijmans die zijn directe tegenstander nog even een panna gaf doch zijn daarop volgende voorzet bereikte de vrijstaande Kingma niet.

De heer Hanning, die overigens uitstekend floot, blies na 94 enerverende en spannende minuten voor het laatst deze middag. Een enorm gejuich barstte los onder de vele meegereisde supporters en ook op het veld was de blijdschap groot dat er ondanks de hitte en het aantal grote gemiste kansen toch was gewonnen.

Conclusie: Het was een narrow escape maar uiteindelijk waren beide trainers het er na afloop over eens dat er maar één ploeg recht had op de overwinning en dat was VIOS. Als VIOS zondag thuis wint of gelijkspeelt tegen Zandpol, waar drie weken terug nog onnodig met 3-2 van werd verloren, dan pakt het de derde periodetitel.  Mocht VIOS als hoogst genoteerde periodewinnaar in de algehele eindstand als tweede eindigen dan speelt het op 10 juni één beslissingswedstrijd om promotie naar de vierdeklasse. Het is dus zaak voor de mannen van Johan Piening om de resterende twee wedstrijden te winnen om zodoende de tweede plaats veilig te stellen. Aanstaande zondag dus thuis tegen Zandpol, de ploeg die op Hemelvaartsdag de tweede periode voor zich opeiste aanvang wedstrijd 14.00 uur.

Sponsoren