Wedstrijdverslagen

VIOS (O) wint van JVV en speelt 10 juni voor promotie

JVV
1-5
VIOS (O)

zondag 27 mei 2018

Thuis

Nieck Bentum

Uit

Rick Kingma
Guus Kok
Jeroen Schepers
Thijs Unij
Rick Kingma

Wedstrijdsponsor

Jipsingboertange – Onder tropische omstandigheden moesten de mannen van Johan Piening aantreden in Jipsingbourtange tegen JVV. De thuiswedstrijd leverde een gemakkelijke 10-0 zege op voor VIOS. Het grootste gevaar waar vooraf dan ook voor werd gewaarschuwd was onderschatting, want iedereen ging er al vanuit dat tegen laagvlieger JVV eenvoudig zou worden gewonnen. Bij winst werd namelijk de tweede plaats veilig gesteld en dient er maar 1 wedstrijd om promotie gespeeld te worden. Dit heeft een paar voordelen. Allereerst hoeft VIOS dan niet volgend weekend tijdens het 100 – jarig bestaan van de club te spelen en bovendien wordt er op 10 juni thuis gespeeld. Scheidsrechter Kamphuis floot om twee uur voor de aftrap en na later zou blijken zou hij één van de uitblinkers in deze wedstrijd worden.

Zo’n 30 supporters hadden de moeite genomen om de reis van 45 minuten te maken naar het sportpark in Jipsingboertange en zij werden dus niet teleurgesteld. VIOS greep zoals gebruikelijk direct het initiatief en binnen het kwartier werd de score geopend door aanvoerder en topscorer Rick Kingma. Vanaf de achterlijn verraste hij de JVV doelman en schoot de bal bij de tweede paal binnen. Vijf minuten later raakte centralemiddenvelder Jesper Mug geblesseerd doch Kamphuis paste uitstekend de voordeelregel toe en waarop Kingma in de zestien werd gehaakt waarna de scheids besloot een strafschop toe te kennen. Kingma, die op dat moment nog twee goals nodig had om gelijk te komen met broer Michel als all-time clubtopscorer, zette zich achter de bal maar de veel te slap ingeschoten penalty werd een eenvoudige prooi voor de doelman.

Mug moest zich niet veel later met een enkelblessure laten vervangen en voor hem in de plaats kwam David van den Brug. JVV probeerde in de counter gevaar te stichtten, maar de achterhoede onder aanvoering van libero Roy Kooijmans was op zijn hoede en mocht er al gevaar dreigen dan was doelman Stefan Warmolts bij de les. Zo rond het half uur werd Jeroen Schepers weggestuurd en oog in oog met de doelman probeerde hij met een lob te scoren maar de bal verdween net over de deklat en dus ging deze grote kans verloren. Het was waarschijnlijk de hitte die beide ploegen parten speelde, want er werd veel balverlies geleden. Ook het gortdroge veld droeg er niet aan bij om fatsoenlijk positiespel te spelen en zodoende waren de kansen voor beide doelen schaars. In de 40e minuut wist VIOS de score uit te breidden. Het was Schepers die van de linkerkant een hoekschop mocht nemen. Hij draaide de bal bij de tweede paal in de doelmond en het was Guus Kok die met zijn dijbeen de bal over de doellijn wist te drukken. Dit betekende alweer de negende goal van dit seizoen voor de kleine middenvelder.

Vlak voor rust werd Schepers wederom vrij voor de keeper gezet maar opnieuw wist de “Toivonen” van VIOS het doel niet te vinden en werd er dus gerust met een 0-2 tussenstand. In de rust werd er op gehamerd dat de score snel uitgebreid moest worden om zodoende de wedstrijd rustig en gecontroleerd uit te spelen. Zonder wissels werd er bij een temperatuur van een graad of dertig afgetrapt voor de tweede helft. Na een uur spelen werd Roy Kooijmans met benauwdheidklachten vervangen door Thijs Unij. De ditmaal op de bank beginnende Unij nam zijn vertrouwde positie als laatste man in. Nog geen minuut na deze wissel was het Schepers die op de middenlijn de bal ontfutselde van een tegenstander en richting doel van JVV opstoomde daarbij vier tegenstanders het nakijken gevend.

Ook de doelman van JVV had geen schijn van kans op de inzet van de getergde spits die natuurlijk al een paar kansen had gemist en ook hij moest lijdzaam de 0-3 toestaan. Dit was wat de blonde spits nodig had nadat hij inmiddels 540 minuten droog stond en voor het laatst had gescoord in het met 4-0 gewonnen thuisduel tegen De Treffer. Dit was ook de voorsprong die het nodige vertouwen gaf aan de rood-zwarte brigade. Nog in dezelfde minuut speelde Jarno van Dalen twee tegenstanders uit en met zijn voorzet bereikte hij bij de eerste paal Rick Kingma die zijn inzet via de buitenkant paal over de achterlijn zag verdwijnen. Toch viel in de 65e minuut de 0-4. Het was Guus Kok die met een subtiel breedte passje de net vijf minuten daarvoor ingevallen Thijs Unij bediende die op weg naar de goal geen strobreed in de weg werd gelegd en zodoende eenvoudig in de korte hoek kon scoren.

Piening besloot hierop om de uitgebluste Jeroen Schepers te vervangen voor Calvin Meijer. De snelle buitenspeler werd aan de linkerkant geposteerd waardoor Kingma in de spits ging spelen. In de 75e minuut was VIOS dichtbij de 0-5 toen Kingma wederom een voorzet van de prima spelende Jarno van dalen rakelings over kopte. Drie minuten later was het uit een hoekschop voor JVV wel raak. Niemand bij VIOS vond het nodig om de mee opgekomen Nieck Bentum te dekken en hij kon ongehinderd voor de eretreffer zorgen. VIOS maakte zich er niet heel erg druk om en David van den Brug miste even later met zijn zwakke linker voor een leeg doel. Hieraan vooraf ging een prima aanval waarbij de goed spelende Thom Hilbrands vanaf de rechterkant opende op Gijs Loof die op zijn beurt met een crosspass de meegelopen voorstopper Dion Westerhof vond en hij was het die van den Brug bediende.

Het slotakkoord aan VIOS’ zijde was voor Rick Kingma, die door Calvin Meijer in de zestien werd vrij gespeeld, zijn schot verdween tegendraads in de JVV goal en betekende dat Kingma op 1 goal van zijn broer komt. Zoals gememoreerd besloot de uitstekend leidende jonge scheidsrechter Kamphuis er na 92 hete minuten een einde te maken aan deze laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2017-2018.

VIOS heeft gedaan wat het moest doen en dat was als tweede eindigen op de ranglijst. De ploeg van trainer /coach Johan Piening heeft zodoende het recht om op 10 juni in een promotie/degradatiewedstrijd thuis te spelen. Het zou na vijf seizoenen een prachtig afscheid zijn voor de club en Johan Piening die in het nieuwe seizoen als trainer van de tweede selectie van VKW uit Westerbork aan de slag gaat. Tevens is Piening met SVV’04 uit Schoonebeek tot een akkoord gekomen om daar volgend seizoen als trainer van de JO-17 selectie aan de slag te gaan. De tegenstander van VIOS komt uit het nacompetitieduel tussen een periodekampioen uit 5A, namelijk Uffelte en de nummer 13 uit 4D Zwartemeerse Boys. De equipe van Hendrikus Mulder gaat als favoriet deze wedstrijd in en zal als het wint nogmaals vol aan de bak moeten tegen VIOS. De club uit Oosterhesselen speelt vrijdagavond om 19.00 uur op het sportpark aan de Burgemeester de Kockstraat een jubileumwedstrijd ter gelegenheid van het 100 – jarig bestaan van de club tegen een regioteam onder leiding van coach Gerrie Boer. Ik wil hierbij iedereen oproepen om naar het sportpark te komen om de plaatselijke en regionale matadoren aan te moedigen.

Sponsoren